2008. szeptember 24., szerda

McCain-Palin vs Media

"If it were left to me to decide whether we should have a government without newspapers or newspapers without a government, I should not hesitate a moment to prefer the latter." (Thomas Jefferson)


Ezt is megértük: fellázadt a Sarah Palint követő média, tudósítási bojkottal fenyegetve meg a kampányt, amely már a nevetségesség határát súrolva még egy egyszerű, teljesen eseménymentes fél perces fotólehetőségre sem akart újságírókat beengedni - csak a kamerákat, hogy azért meglegyenek a jól felhasználható képek, ahogy Palin az afgán és kolumbiai elnökkel, valamint Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszterrel beszélget. Palin ugyanis kedden New Yorkban külpolos gyorstalpalón vett részt az ENSZ közgyűlés ideje alatt, először Hamid Karzai afgán államfővel, majd Alvaro Uribe kolumbai elnökkel, és végül Kissingerrel találkozva. A beszélgetések zárt ajtók mögött zajlottak, de a lényeg persze nem az volt, hanem a találkozók előtt készült képek (csakúgy, mint Obama külföldi turnéján) amelyek külföldi vezetők társaságában mutatják a nem éppen külpolitikai szakértelméről híres alaszkai kormányzót.

Az 'overprotective' McCain kampány azonban teljesen biztosra akart menni, és bepróbálkoztak azzal, hogy a szokásokkal ellentétben csak a kamerákat engedik be a fotólehetőségekre, és kirekesztik onnan a nyomtatott sajtó munkatársait - azt az érzést keltve bennem, hogy annyira nem bíznak alelnökjelöltjükben, hogy azt gondolják, még egy fotózás közben is képes lesz valami "veszélyeset" mondani. A negyedik hatalmi ág kemény, karakán képviselőinek úgy tűnik ez már túl sok volt, és a TV-hálózatok bojkottal fenyegették meg a McCain-kampányt, közölve, hogy egyetlen egy képet sem adnak le a találkozókról, ha nem engednek be szerkesztői feladatokat ellátó újságírót is a fotózásokra. (általában az ilyen eseményeken ott szokott lenni, legalább egy hírügynökségi tudósító, egy nyomtatott sajtós, egy rádióriporter, és egy szerkesztői feladatokat ellátó tv-s producer)

Végül a nyomás hatására a kampány megadta magát, és az első fotólehetőségre - annak kezdete előtt pár perccel - beengedték a többi televíziónak is képet biztosító CNN egyik producerét, Peter Hamby-t, aki így megörökíthette az utókor számára Palin és Karzai között lezajlott rendkívül mélyreható beszélgetést az afgán elnök gyermekéről:

“What is his name?” Ms. Palin asked.
“Mirwais,” Mr. Karzai replied. “Mirwais, which means, ‘The Light of the House.’ ”
“Oh nice,” Palin responded, at one point patting her heart.
“He is the only one we have,” Mr. Karzai said.

A következő két találkozón már ott lehettek nyomtatott sajtós újságírók is, akik így jól megírhatták a kb semmit (milyen pózban ült, milyen színű székben, hol, milyen ruhában / fülbevalóban [alaszkát formázó fülbevalóban btw])

Aztán persze még egy egyszerű fotólehetőség közben is lehet necceseket csinálni és mondani (George Bush erről sok érdekes történetet tudna mesélni) mint például ez, amit Kissingernek mondott Palin: "Good, good. And you'll give me more insight on that, also, huh? Good."

Hát, khm, nem tűnik éppen államfőinek, és elég sok tudósításban, így a Reuters hírében is benne van (gugliban már majdnem négyszáz találat van rá). Jaigen, és a legtöbb hírnek amit olvastam a találkozókról, fő része volt a médialázadás ("Pool Protest Tuesday").


UPDATE:

Egy újabb köszönet Campbell Brown-nak



UPDATE2:
Ma és holnap jön egy-egy Palin interjú a CBS-en, Katie Couric kérdéseire válaszolgat majd.
De ha igazán tökös lenne a McCain kampány, akkor odalöknék CBS News Chief Foreign Correspondent Lara Logan elé, aki itten Obamát kérdezgeti kedvesen Afganisztánról:

Nincsenek megjegyzések: