2012. november 3., szombat

Nyugalom

A Massachusetts egyik kongresszusi képviselői helyére pályá republikánus Richard Tisei reklámja, amit minta Abigaelnek készítettek volna.Ez pedig itten az Economist rajzolójának hasonló érzéseket megörökítő szösszenete.

2012. október 31., szerda

"It'll be over soon, Abby," (Updated)


Új hőse van a véget nem érőnek tűnő elnökválasztásba belefáradt amerikaiaknak. Egy sírdogáló kislány. 
(Update)

Az NPR bocsánatot kért Abigaeltől, amiért riportjuk miatt sírni kezdett, megjegyezve, hogy már nekik is kezd elegük lenni az egész választásból :)

Tényszerű félrevezetés

Romneynak úgy tűnik, nagyon kapaszkodnia kell Ohióban. Ha tényleg olyan magabiztosak lennének, mint ahogy azt a republikánus kampányemberek állítják, nem egy olyan félrevezető (vagy ahogy a nytimes fogalmaz: „a tényeket szabadon kezelő”) TV-s reklámmal riogatnák az autóipartól függő ohiói választókat, amelynek állításait magának a Chrysler vezetőjének kell erős hangú levélben visszautasítania.

A reklám egyébként mesteri manipuláció. Bár csak tények hangzanak el benne, mégis félrevezető. A fő üzenet, amit a munkahelyeiket féltő ohióiak fejébe akarnak beletolni: a Chrysler külföldi tulajdonosa Kínába helyezné át a Jeepek gyártását, amerikai munkahelyeket szüntetve meg ezzel. Ezt persze nem mondják ki. Mert nem igaz. Csak éppen az egész reklám ezt sugallja.


A lényeg ez a mondat: „Obama csődbe vitte a GM-et és a Chryslert, és eladta a Chryslert az olaszoknak, akik Kínában fognak Jeepeket gyártani” (Kína erősen kihangsúlyozva). És miközben ezt mondja fenyegetőhangú bácsi, egy Bloomberg-hírből kivett félmondat jelenik meg a képernyőn: (a Chrysler) „azt tervezi, hogy visszaviszi a Jeep-gyártást Kínába”. Aztán jön a lezárás: "Mitt Romney harcolni fog minden munkahelyért". Az összehatás kb ez: a külföldi Obama tönkretette az amerikai autóipart, és Kínába viszi át az amerikai munkahelyeket.

Az egész egy jobboldali blogokon félreértett Bloomberg hírből indult ki, aminek leadjében szerepelt a reklámban is felhasznált félmondat, és amit úgy értelmeztek, hogy áttelepítik a gyártást.Pedig a Bloomberg cikkében később feketén-fehéren ott áll, hogy ez nem jelenti amerikai munkahelyek megszüntetését. Ez nem zavarta Romneyt abban, hogy egy ohiói kampányeseményen kijelentse: "a Jeep, ami most az olaszok tulajdonában van, az összes gyártósor Kínába telepítését tervezi" (Ez is milyen finom már: "Az Olaszok". Nem a Fiat. Az olaszok. Azok olyan külföldiek. Mint Obama). Bár nem igaz, Romneyék képtelenek voltak elmenni mellette. Hiába cáfolt azonnal a Chrysler (az Olaszok), nem állták meg, hogy TV-s reklámot csináljanak belőle. A reklámból persze már kihagyták Romney megcáfolt állítását, a háttérben mégis ott figyel.

Nos, Obama tényleg csődeljárásba vitte a GM-et és a Chryslert, csak éppenséggel ezzel a két cég megmenekült a teljes összeomlástól. Még a reklámban Romney támogatóként emlegetett Detroit News is dicsérte Obamát emiatt, és egyben szidta Romneyt mára már - az Obama kampány jóvoltából - hírhedtté vált nytimesos véleménycikke ("Hagyjuk csődbe menni Detroitot") miatt. Aztán ottan van az "olaszok Kínában gyártanak Jeepeket" szöveg, ami így igaz is. Csakhogy rögtön után jön a "Romney megvédi az amcsi munkahelyeket" mondat, és így már nagyon könnyű úgy értelmezni az egészet, hogy az USA-ból viszik el a munkát (különben miért is mondaná, hogy ő megvédi az állásokat, igaz?). Azt már kihagyták, hogy a Chrysler amerikai munkahelyeket teremtett, sőt további Jeep-gyártósorokat hoznának létre az USA-ban. És azt is, hogy azért mennek Kínába, hogy az ottani piacon is tudjanak terjeszkedni. Azaz jól megy nekik, hiszen piacot növelenek éppen.

A reklámmal kapcsolatban igazán az különös, hogy a Romney-kampány "titokban" kezdte el elárasztani az ohiói televíziókat vele, azaz a szokással ellentétben nem tolták ki a YouTube-ra, hogy minél több ember lássa. Ezt csak alig két napja tették meg. Először a demokraták tették fel a netre, miután elkapták az egyik TV-n.

Ez valószínűleg az idei kampány egyik legemlékezetesebb reklámja lesz, különösen akkor, ha Romney elveszíti Ohiót. (és ezután már picit hajlok arra, hogy talán Obamának mégiscsak nagyobb esélyei vannak). A hirdetés ugyanis könnyen visszüthet rá: az állam újságjai pédául szanaszéd szedték a reklám miatt Romneyt, és a helyi Jeep gyár szakszervezetéhez is érkeztek hívások aggodó, állásukat féltő munkásoktól, akik nem lettek Romney barátai, amikor megtudták, hogy a cég éppenséggel pont növeli a gyártást.

Ez pedig itten Obamáék válaszreklámja.


De a leghatásosabban Obama legjobb "ügynöke", Bill Clinton foglalta össze mit gondolnak Romney állításáról: "Biggest load of bull in the world"


2012. október 30., kedd

Szupervihar (Updated2)

Egy hét a választásig, és a kampányt lenyomta a cimlapokról Sandy. De persze nem tüntette el teljesen, és a legnagyobb kérdéssé az vált, mekkora hatása lesz a szuperviharnak a választásra. Még az is felmerült, hogy Sandy pusztítása miatt el lehet-e halasztani/lesz-e halasztva a választás, de igazán komolyan nem foglalkoznak ezzel a lehetőséggel. Még szerencse, hogy most érkezett a vihar. Ha pár nappal később csap le, komoly jogi problémákat okozhatott volna, mivel ilyen még soha nem fordult elő, nincsen rá precedens.

Egyelőre a legnagyobb kérdés a viharral kapcsolatban, hogy a munkaügyi minisztérium képes lesz-e nyilvánosságra hozni a péntekre tervezett munkanélküliségi adatokat, ami kb az utolsó esemény, ami befolyásolhatja a nem tudom elégszer hangsúlyozni mennyire szoros választást. A vihar miatt ugyanis sok irodát be kellett zárni, és a jelentésen dolgozó, természeti cspás esetén "nélkülözhető" hivatalnokokat pedig hazaküldték. A kormányzat egyelőre magabiztosan nyilatkozik, hogy készen lesznek péntekre, bár először kissé bizonytalannak tűntek. A jelentés elhalasztása mindeneestre a Sandy nagyságú politikai vihart okozna. A konzervatívok azonnal lecsaptak az esetleges halasztásokról szóló hírekre. A republikánusok legnagyobb fegyvere ugyanis a magas munkanélküliség, és egy elmaradt jelentésbe tutira összeesküvéseket látnának bele. Már az előző, a munkanélküliek számának csökkenéséről szóló jelentést is sok konzervatív gyanúsnak tartotta.

A vihar a jelöltek kampányát is felborította. Obama mondjuk jól járt, hétfőn és kedden a kampányolás helyett nagyon elnöki lehet egy természei katasztrófával küzdve a Fehér Házban, felelevenítve George Bush elcseszett válaszát a Katrina hurrikánra.Egy jólszervezett szövetségi katasztrófa-elhárítás jót tehet tekintélyének. Meg az olyan cikkek, mint ez a Politicón, ami azzal foglalkozik, hogy a FEMA, a szövetségi katasztrófavédelmi szervnek most elég pénze van a megfelelő segítségnyújtáshoz. Közben Obama helyett Bill Clinton és Joe Biden kampányolt közösen Ohióban.

A szintén Ohióban kampányoló Romneynak közben annyi lehetősége maradt, hogy együttérzéséről biztosítja az áldozatokat. És, valahol mélyen belül abban reménykedhet, hogy bajok lesznek a segítségnyújtással, ami árthat az elnök tekintélyének. De még ez is olyan fegyver, ami visszafelé sülhet el. A kritikát ugyanis könnyedén úgy is értelmezhetik a választók, hogy politikai célokra használja ki mások szerencsétlenségét, ami különösen veszélyes lenne a republikánus jelöltnek, akiről sokan úgy tartják, nem érti meg az átlagemberek problémáit.(Update)

A "miért jó Obamának a szupervihar" kérdéshez egy erős érv. Chris Christie, New Jersey republikánus kormányzója éppen agyondicséri Obamát a katasztrófára adott szövetségi válasz miatt. „Nagyszerű”. „Kimagasló” „Nagy dicséretet érdemel”. Ilyeneket mondott az elnökről, akivel többször beszélt telefonon , és akivel „nagyon jól lehetett együttműködni”. A dicséret különösen azért jelentős, mert Christie nagyon keményen kritizálta Obama elnöki teljesítményét, és Romney egyik nagy támogatójának számít, és igencsak nagy esély van arra, hogy négy, vagy nyolc év múlva indulni fog az elnökségért. Sok konzervatív nagyon szerette volna, ha már idén is indul, és nem győzte mondogatni: nem indul.  

(Update2)

Chris Christie egyértelmű“I don’t give a damn about Election Day. It doesn’t matter a lick to me at the moment. I’ve got bigger fish to fry,”