2008. október 11., szombat

Troopergate: Palin hatalommal való visszaélése

Az alaszkai törvényhozás 14 tagú, kétpárti bizottságának pénteken nyilvánosságra hozott jelentése szerint Sarah Palin alaszkai kormányzóként visszaélt hatalmával, amikor megpróbálta elérni államrendőrként dolgozó ex-sógorának elbocsájtását, illetve nem akadályozta meg férje ezügyben tett próbálkozásait.

A bizottság azt vizsgálta, hogy Palin azért bocsájtotta-e el Walt Monegan közbiztonsági biztost, mert nem volt hajlandó kirúgni Michael Wooten államrendőrt, aki csúnya körülmények között vált el Palin tesójától. A bizottság jelentése szerint nem ez volt az egyetlen indok Monegan - egyébként jogszerű - kirugására, de hozzájárult ahhoz. A vizsgálat szerint Palin etikai vétséget követett el, mivel tudta, és hagyta, hogy férje, és magas rangú munkatársai nyomást gyakoroljanak Moneganra az exsógor kirúgásának elérésre.

A vizsgálóbizottág nem javasolt semmilyen jogi lépést az alaszkai kormányzó ellen, aki júliusban még teljes együttműködést ígért, de alelnökjelöltségének bejelentését követően jóval ellenségesebb lett a vizsgálattal szemben. Az ügy még Palin alelnökjelöltnek való kiválasztása előtt pattant ki, és már a vizsgálat is zajlott amikor Palin nemzeti szinten is ismertté vált. A vizsgálat eredményét eredetileg közvetlenül a nov4-ei választás előtt akarták nyilvánosságra hozni, de végül előbbre hozták. A republikánusok persze szerették volna elérni, hogy ez egyátalán ne forduljon elő, de az alaszakai legfelsőbb bíróság elutasította kérelmüket.

A republikánus kampány természetesen a jelentésnek azt a részét emeli ki, amely azt mondja, hogy Palin jogszerűen cselekedett, és egyben politikailag motiváltnak nevezték az egész vizsgálatot, amelyet "Obama támogatók" végeztek (a bizottságban tíz republilkánus és négy demokrata van)

Az AnhorageDailyNews összefoglalója a Troopergate ügyről

Nincsenek megjegyzések: