2012. október 31., szerda

Tényszerű félrevezetés

Romneynak úgy tűnik, nagyon kapaszkodnia kell Ohióban. Ha tényleg olyan magabiztosak lennének, mint ahogy azt a republikánus kampányemberek állítják, nem egy olyan félrevezető (vagy ahogy a nytimes fogalmaz: „a tényeket szabadon kezelő”) TV-s reklámmal riogatnák az autóipartól függő ohiói választókat, amelynek állításait magának a Chrysler vezetőjének kell erős hangú levélben visszautasítania.

A reklám egyébként mesteri manipuláció. Bár csak tények hangzanak el benne, mégis félrevezető. A fő üzenet, amit a munkahelyeiket féltő ohióiak fejébe akarnak beletolni: a Chrysler külföldi tulajdonosa Kínába helyezné át a Jeepek gyártását, amerikai munkahelyeket szüntetve meg ezzel. Ezt persze nem mondják ki. Mert nem igaz. Csak éppen az egész reklám ezt sugallja.


A lényeg ez a mondat: „Obama csődbe vitte a GM-et és a Chryslert, és eladta a Chryslert az olaszoknak, akik Kínában fognak Jeepeket gyártani” (Kína erősen kihangsúlyozva). És miközben ezt mondja fenyegetőhangú bácsi, egy Bloomberg-hírből kivett félmondat jelenik meg a képernyőn: (a Chrysler) „azt tervezi, hogy visszaviszi a Jeep-gyártást Kínába”. Aztán jön a lezárás: "Mitt Romney harcolni fog minden munkahelyért". Az összehatás kb ez: a külföldi Obama tönkretette az amerikai autóipart, és Kínába viszi át az amerikai munkahelyeket.

Az egész egy jobboldali blogokon félreértett Bloomberg hírből indult ki, aminek leadjében szerepelt a reklámban is felhasznált félmondat, és amit úgy értelmeztek, hogy áttelepítik a gyártást.Pedig a Bloomberg cikkében később feketén-fehéren ott áll, hogy ez nem jelenti amerikai munkahelyek megszüntetését. Ez nem zavarta Romneyt abban, hogy egy ohiói kampányeseményen kijelentse: "a Jeep, ami most az olaszok tulajdonában van, az összes gyártósor Kínába telepítését tervezi" (Ez is milyen finom már: "Az Olaszok". Nem a Fiat. Az olaszok. Azok olyan külföldiek. Mint Obama). Bár nem igaz, Romneyék képtelenek voltak elmenni mellette. Hiába cáfolt azonnal a Chrysler (az Olaszok), nem állták meg, hogy TV-s reklámot csináljanak belőle. A reklámból persze már kihagyták Romney megcáfolt állítását, a háttérben mégis ott figyel.

Nos, Obama tényleg csődeljárásba vitte a GM-et és a Chryslert, csak éppenséggel ezzel a két cég megmenekült a teljes összeomlástól. Még a reklámban Romney támogatóként emlegetett Detroit News is dicsérte Obamát emiatt, és egyben szidta Romneyt mára már - az Obama kampány jóvoltából - hírhedtté vált nytimesos véleménycikke ("Hagyjuk csődbe menni Detroitot") miatt. Aztán ottan van az "olaszok Kínában gyártanak Jeepeket" szöveg, ami így igaz is. Csakhogy rögtön után jön a "Romney megvédi az amcsi munkahelyeket" mondat, és így már nagyon könnyű úgy értelmezni az egészet, hogy az USA-ból viszik el a munkát (különben miért is mondaná, hogy ő megvédi az állásokat, igaz?). Azt már kihagyták, hogy a Chrysler amerikai munkahelyeket teremtett, sőt további Jeep-gyártósorokat hoznának létre az USA-ban. És azt is, hogy azért mennek Kínába, hogy az ottani piacon is tudjanak terjeszkedni. Azaz jól megy nekik, hiszen piacot növelenek éppen.

A reklámmal kapcsolatban igazán az különös, hogy a Romney-kampány "titokban" kezdte el elárasztani az ohiói televíziókat vele, azaz a szokással ellentétben nem tolták ki a YouTube-ra, hogy minél több ember lássa. Ezt csak alig két napja tették meg. Először a demokraták tették fel a netre, miután elkapták az egyik TV-n.

Ez valószínűleg az idei kampány egyik legemlékezetesebb reklámja lesz, különösen akkor, ha Romney elveszíti Ohiót. (és ezután már picit hajlok arra, hogy talán Obamának mégiscsak nagyobb esélyei vannak). A hirdetés ugyanis könnyen visszüthet rá: az állam újságjai pédául szanaszéd szedték a reklám miatt Romneyt, és a helyi Jeep gyár szakszervezetéhez is érkeztek hívások aggodó, állásukat féltő munkásoktól, akik nem lettek Romney barátai, amikor megtudták, hogy a cég éppenséggel pont növeli a gyártást.

Ez pedig itten Obamáék válaszreklámja.


De a leghatásosabban Obama legjobb "ügynöke", Bill Clinton foglalta össze mit gondolnak Romney állításáról: "Biggest load of bull in the world"


Nincsenek megjegyzések: