2008. szeptember 1., hétfő

Ismerkedés Palinnel

Egy kis összeállítás, hogy mit talált az amcsi média péntek óta a nemzeti szinten eddig teljesen ismeretlen alaszkai kormányzóról. (egészen pontosan egy rövid összefoglaló, hogy nekem mit sikerült találnom az amcsi médiában;)

Nem meglepő módon a legnagyobb hangsúlyt totális felkészületlensége kapta, különösen külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekben.


"Olyan valakit választok alelnökjelöltnek, aki már az első nap kész lesz átvenni a helyem" - jelentette ki John McCain többször is a kampány korábbi szakaszában (amikor Hillary 'ready on day one' Clinton még harcolt Barack 'tapasztalatlan' Obamával), és végül sikerült kiválasztania valakit, akinek 2007 júliusa előtt nem volt útlevele, és nemcsak az a baj vele, hogy semmi tapasztalata sincsen külpolitikában, de még azt sem tudja, hogy mit gondoljon a világról. Olyan érzésem van, hogy amíg a McCain kampány nem tanítja meg neki a megfelelő talkingpoint-okat, csak annyit fogunk tőle hallani Irakról, hogy a fia ott szolgál. Az Alaska Business Monthly-nak 2007-ben adott interjúban nem tudott véleményt mondani az iraki csapatnövelésről (ezek után a surge kifejezést fogom használni, mert rövid :)), csak annyit, hogy "hallott róla a hírekben" (!). Charlie Black, McCain tanácsadónak pedig sikerült eléggé szerencsétlenül, és nem túlságosan megnyugtató módon védelmébe vennie az alelnökjelöltet: "She's going to learn national security at the foot of the master for the next four years, and most doctors think that he'll be around at least that long." (megj: McCain-t bőrrákkal kezelték többször is)

Alaszka két vezető napilapja (Daily News Miner és Anchorage Daily News) szerkesztőségi cikkeikben egyszerűen felkészületlennek és tapsztalatlannak, azaz rossz választásnak nevezte az állam kormányzóját, megdöbbentőnek tartva a lehetőséget, hogy az elnöki szék közelébe kerülhet Palin. És nem csak külpolos és nemzetbiztonsági kérdések miatt aggódnak az alaszkai újságírók: azt sem nagyon tudják, hogy milyen pozíción áll olyan kérdésekben, mint a HealthCare, a költségvetési politika, vagy a nemzeti energiapolitika (csak annyit, hogy olajkútfúrás=megoldás) - és ezek alaszkaiak, akiknek ismerniük kéne, dehát ugye alig két év kormányzás után még azt sem lehet megmondani, hogy sikeres-e a poszton. A közvéleménykutatások adatai szerint 65%-os az elismertésége, de korábban még 80%-on állt (megj. ehhez valszeg a magas olajáraknak is lehet valmi köze, valamint annak az 1200 dollárnak, amit az alaszkaiaknak adott a nagy olajbevételekből). Gregg Erickson, az Anchorage Daily News szerkesztő/riporterének elmondása szerint azonban ez a szám max 20% lenne, ha a kormányzónő munkáját közelről figyelő újságírók és állami képviselőket kérdeznék meg. (Felhívták még a figyelmet arra is, hogy Palin nem feltétlenül magának köszönheti megválasztását, hanem elődjének népszerűtlensége segítette a kormányzói székbe.) Erickson elmondása szerint Palin szereti túlságosan is leegyszerűsíteni a bonyolult politikai kérdéseket, és nem szeret foglalkozni a kormányzás apró-cseprő részleteivel, a konzenzuskereséssel, és bonyolult kompromisszumok kialakításával.

McCain alelnökválasztását a jobboldalon sem fogadta mindenki olyan lelkesedő örömmel , és republikánus strategisták szerint is veszélyes hazárdjáték űz a McCain kampány.


Pár téma, amiről lehet tudni hol áll: tagja az NRA-nak, és persze támogatja a szabad fegyvertartást - teljesen abortuszellenes, még akkor sem engedélyezné, ha a megszakítani kívánt terhesség erőszak, vagy incest eredménye (legfiatalabb gyermeke DownSzindrómás, még a terhesség alatt kiderült, de nem szakította meg) - szkeptikus a globális felmelegedéssel kapcsolatban - olajkutak fúrásával csökkentené a külföldi olajtól való függést, és a benzin árát - és nem támogatja a jegesmedvék védett fajjá nyilvánítását.

Pénteki bemutatkozó beszédében (aminek egyik fő témája az volt, hogy küzd a szövetségi pénzek elherdálása ellen) azt állította, hogy ellenezte, és "megölte" a szövetségi adódollárokat felhasználó 'Bridge-to-Nowhere' projectet, közölve a Kongresszussal, hogy "kösz, de kösz nem" kell a pénz. 2006-ban, küzdve a kormányzói székért, azonban ő volt az egyetlen jelölt, aki támogatta a hidat, és csak akkor "ölte meg" amikor a terv már az alaszkaiak között is népszerűtlen volt, és a Kongresszus nem adott rá még több pénzt. A már megkapott szövetségi pénzt pedig nem jutatta vissza Washingtonba, hanem megtartotta államának.

A kormányzó ellen folyó etikai vizsgálatról:





Eddig ennyi amit sikerült találni Palinről, gondolom a héten egyre több minden fog kiderülni róla - alig várom, hogy bekerüljön a nemzeti média örlőmalmaiba, valamint igencsak érdekes lesz első televíziós vitája Joe Bidennel is.


Addig is egy figyelmeztetés azoknak, aki elkezdenének kacagni Palin kiválasztásán:






(Spiro Agnew volt Nixon alelnökjelölje 1968-ban - és nyertek)


update:

az első közvéleménykutatási adatok alapján úgy tűnik a nőknek kevésbé szimpatikus Palin, mint a fériaknak

1 megjegyzés:

SiRE írta...

Ez a Palin dolog asszem eldonti a valasztasokat.

Epp most nezhetjuk vegig, ahogy self destructol az egesz GOP.

Eloszor volt ugye a legkisebb gyerek koruli internetes kutakodas, ami azt sejtette, hogy Palin nem is lehetett terhes, majd a hivatali visszaelesek es vegul a 17 eves lanya 5 honapos terhessegenek a bejelentesevel asszem vegleg eldolt a kerdes.

Amennyire jo valasztas volt szerintem Biden, olyan nagy tevedes, vagy inkabb kapitalis hiba Palin jelolese.