2008. október 12., vasárnap

McCain tüzet olt

McCain egy hét durva Obama-ellenes támadások után egy pénteki gyűlésen lecsillapította egyre keményebb ütéseket követlő dühös hallgatóságát.

Sarah Palin kezdte az Ayers támadásokat, többször is megismételve zöld, fehér, és fekete ruciban is, hogy a terroristákkal haverkodó Obama nem úgy látja amerikát ahogy ők, és nem lehet tudni, hogy ki is ő valójában.
Ezek után nem csoda, hogy többen ennek a kampánynak tudták be, hogy a héten a McCain gyűléseken a szocialista hatalomátvételtől félő dühös emberek, - akik Palin elmondása szerint azt követlik, hogy a kesztyűt levéve kezdjék már el végre rendesen támadni Obamát - a republikánus gyűléseken Obama nevének említésekor áruló, és terrorista bekiabálásokat, valamint a WashPost szerint egy ÖljükMeg! beszólást eresztettek el ( ez utóbbit a SecretService is -kötelezően- kivizsgálta).

Ezek a jelenetek felvetették azt a kérdést, hogy a McCain-Palin páros egyátalán felelőssé tehető-e a gyűlésein megjelenő idióták hülye beszólásaiért, vagy esetleg direkt játszanak a tűzzel, és túl messzire mentek a félreinformálással; Többen (köztük Joe Biden is) felhívták a figyelmet, hogy egyik rep.jelölt sem szólt semmit ezekre a beszólásokra (bár a 'terrorista' bekiabáláskor szerintem McCain arcán az látszott, hogy elítéli a beszólást).

Pénteken Obama is megszólalt ezzel kapcsolatban, közölve, hogy könnyű a dühöt felhasználva feltüzelni egy tömeget, de most nem megosztó politikusra, hanem országot egyesítő vezetőre van szükség (és még a McCain kampány Country First szlogenjét is lenyúlta ezzel: "country ahead of politics")





McCain pénteken már tisztességes családszerető embernek nevezte Obamát, akivel csak néhány fontos dolgban ellenkezik a véleményük (pl melyikük lenne jobb elnök), és elvette a mikrofonját attól a nőtől, aki arabnak nevezte Obamát, és ki is javította, hogy nem , Obama nem arab, hanem rendes amerikai, és nem kell félni tőle.



Az kérdés, hogy ezt a tisztességes kampány üzenetet McCain elvi meghatározásból tette, mert nincsen kedvére a negatív kampányolás, vagy azért mert úgy tűnik, hogy az Ayers-féle támadásoknak nem volt nagy hatása a választókra, miközben a független szavazókat elriaszthatják az indulatoktól túlfűtött republikánus gyűlések (valszeg mind együtt). Mindenesetre ezzel még zavarosabbá tette kusza kampányát, amely kapkodónak, és tiszta, egyértelmű üzenettől mentesnek, és egyre inkább vesztesnek tűnik.

Nincsenek megjegyzések: