2012. október 3., szerda

A kötelező "nagy pillanatok a vitákon" poszt


Jellemző módon, talán csak Gerald Ford ostoba elszólását leszámítva, a jelentős, évtizedek múlva is számon tartott „nagy pillanatok” közül egyik sem a jelölt tudásáról árulkodik. Ne számítson senki gyönyörűen felépített érvelésekre, elegáns támadásokra, szívszorító beszédekre és felemelő gondolatokra. Inkább olyasmire kell készülni, hogy "úúú, azta, de szarul néz ki Nixon!".


Gerald Ford elképesztő tudatlansága világról 
Kezdjük akkor a sort Nixon alelnökével, aki főnöke lemondása után került az elnöki székbe, és 1976-ban Jimmy Carter igyekezett onnan kitúrni. Ez volt az első elnökjelölti vita 1960 óta. És Fordnak sikerült is nagy marhaságot mondania. Azt, hogy márpedig Kelet-Európában nincsen Szovjet megszállás, Moszkvának nincsen beleszólása az ottani eseményekbe, és még jól ki is hangsúlyozta: "There is no Soviet domination of Eastern Europe." Majd, amikor az egyik meglepett újságíró erre rákérdezett, még fokozta is, és kijelentette, a lengyelek és a románok biztosan nem érzik úgy, hogy szovjet nyomás alatt lennének. (de Ford vesztét nem ez, hanem a Nixon-évek okozták)


 

Ronald Reagan félmondattal elintézi Jimmy Cartert 
Évtizedes színészi tapasztalatokkal a háta mögött Reagan alapból jobban játszotta a „hogyan tűnjünk minél elnökibbnek” játékot, mint fura/félszeg (és elnök) ellenfele, akinek támadását egy laza félmondattal sikerült hatástalanítania. „There  You go again” (nagyjából: Már megint kezdi) kezdte válaszát. Válaszát, amire már senki sem emlékszik, és valószínűsítem, 1980-ban sem maradt meg más, csak az a félmondat. (Az egy héttel a választások előtt tartott vitának, és így Reagan válaszának már nem volt nagy hatása magára a választásra)

 

Ronald Reagan poénja Walter Mondale ellen

Reagan ismert volt arról, hogy nagyszerű a humorérzéke, kitűnően tud vicceket mesélni és poénokkal elütni kényes kérdéseket. Ezt bizonyította 1984-ben. Legendássá vált egysorosát a második vitán dobta be, miután kérdések merültek fel korával (73) és szellemi/fizika frissességével kapcsolatban. Reagan erre kijelentette, nem hajlandó kérdés csinálni az életkorból, és nem használja ki politikai célokra ellenfele fiatalságát, és tapasztalatlanságát. Még Mondale is nevetett. Reagant nem hiába nevezték „Teflon elnöknek”, akiről minden politikai támadás és botrány lecsúszik. (Reagan hatalmas előnnyel nyert, Mondale csak saját államát, és a fővárost tudhatta magáénak.)

 

Michael Dukakis elcseszett halálbüntetéses válasza

1988-ban a demokrata jelölt egy lelketlen válasszal megerősítette az emberekben már élő gyanút, hogy egy szívtelen technokratával állnak szemben, akibe nem sok emberi érzés  szorult. A téma a halálbüntetés volt. Azt kérdezték, támogatná-e a kivégzést, ha valaki megerőszakolná és megölné feleségét. Igazi szemét hatásvadász kérdés, amire azonban csak érzelemmentesen felmondta szokásos halálbüntetéses válaszát, teljesen figyelmen kívül hagyva a feleséggyilkolós részt. (Dukakis végül elbukta a választást, de ez csak egy pillanat volt azok közül, ami vereségéhez vezetett)
 


Al Gore kemény

Azon kevés évek egyike volt a 2000-es, amikor a viták tényleg befolyásolták a végeredményt. Al Gore úgy állt fel George W Bushsal szemben, hogy mindenki arra várt, felmossa a republikánussal a padlót, de pont az ellenkezője történt. Hiába volt nagyon felkészült, és tartalmilag pontos, testbeszéde, és folyamatos sóhajtásai nem tették szimpatikussá (hanem tudálékos sznob pöcsfejjé) . Amikor pedig megpróbálta megfélemlíteni Busht azzal, hogy keménylegény stílusban odapattant mellé, ő egy laza „szia, hogysmint?” biccentéssel röhejessé tette az egész kísérletet. 


Nincsenek megjegyzések: