2012. október 9., kedd

Élesedik a verseny

Erőre kapott Mitt Romney kampánya a múltheti vita után, amit egyértelműen ő nyert mind a megmondóemberek, mind a közvélemény-kutatások adatai alapján. A Gallup felmérésében tökéletes holtversennyé apadt a többpontos Barack Obama vezetés, és Romney a Pew országosfelmérésében is szárnyra kapott, miközben Obama számai csökkentek. Obamáéknak ugyanakkor megnyugtató lehet, hogy az ingadozó választók még mindig őt tartják az átlagamerikaiak problémáit értő jelöltnek (68 százalék, szemben Romney hét százalékával) - ugyanakkor egyre többen gondolják úgy, hogy Romney intézkedései segítenék a középosztályt. A republikánus jelölt ráadásul növelte támogatottságát a nők és a fiatalok között, ahol Obama eddig magabiztosan vezetett.


De ez persze országos felmérés, a lényeg pedig az államonkénti számok, amelyek még mindig Obama vezetést jeleznek. A legfontosabb Ohióban azonban még nem készült felmérés a vita után, és a szintén meghatározó Floridában szintén nem. Ohióban egyelőre Obama áll egy picit jobban, Floridában pedig teljesen nyitott a verseny. (Romney szinte az egész hetet Ohióban tölti kampányolással, és Obama is tiszteletét teszi az államban)

A sajtóban még a pénteken nyilvánosságra hozott, és Obamának kedvező szeptemberei munkanélküliségi adatok sem változtatták meg a beszédtémát, még mindig a „Romney újra versenyben van” áll aközéppontban. A republikánus jelölt erre rásegített azzal, hogy hétfőn „fontosnak” és „nagyívűnek” beharangozott, de a szakértők szerint sekélyes, konkrét megoldásoktól mentes külpolitikai beszédet mondott Virginiában, amiből kiderült: nagyjából azt csinálná, mint Obama. A beszédben újat nem mondott, csak kampányszónoklataiban már sokszor elhangzott dolgokat újrázta el. A lényeg igazából úgyis az volt, hogy a vita után újra magabiztos benyomástkeltett, az emberekben úgyis az marad meg. A beszéd egyébként szinte csak a Közel-Kelettel foglalkozott, ahol Romney szerint Obama gyengeségének köszönhetően súlyos károk érték az Egyesült Államokat. Az Obama-kampány aztán nagyon gyorsan támadásba indult, „naív tudatlansága miatt veszélyesnek” állítva be Romneyt, aki egészen eddig egyátalán nem veszélyeztette Obama jelentős, és meglepő előnyét a külpolitika és a nemzetbiztonság terén. 

Nincsenek megjegyzések: