2012. október 27., szombat

Vigyázó szemetek Ohióra vessétek


Már csak alig több mint egy hét, és Ohio állam 11,5 millió lakosa eldönti, hogy ki legyen az Egyesült Államok elnöke. Najó, ez így nem teljesen igaz. Nem 11 millió ohiói fog dönteni, hanem csak 7,7 millióan, ennyi ugyanis  a regisztrál választók száma az államban. De ez a szám sem stimmel teljesen, mert nem mennek el mindannyian szavazni. 2008-ben alig hetven százalék. Így igazából úgy ötmillió szavazó dönt majd. Mert az viszont stimmel, hogy (gyakorlatilag) Ohio fog eldönteni mindent. Érdemes lesz jól megjegyezni tehát az alábbi térképet, a választás napján gyanítom nagyon sokat fogjuk nézni a CNN-en, ahogy elkezdenek beérkezni az adatok.


És, hogy miért pont Ohio fogja eldönteni az egészet? Egyrészről ott van a történelem: Ohio az elmúlt tíz választás alatt minden egyes alkalommal a győztes jelölt mellé tette a voksát, és az amerikai sajtóban már unalmassá ismételgették: republikánus politikus még nem nyert elnökválasztást Ohio nélkül. Idén ráadásul nagyon szoros lesz a verseny. Mindössze alig tucatnyi (9-12, attól függően kire hallgatunk) olyan állam van, ahol nem lehet már most tudni, hogy ki fogja elvinni az elektori szavazatokat, és azok közül Ohio a legfontosabb, 18 elektori szavazatával. Ugyan Florida is ott van, 29 elektori szavazattal, de Romneynak még a déli állam elnyerése esetén is igencsak kapaszkodnia kell, ha Ohio nélkül szeretné elérni a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazatot. Bár több olyan variáció is lehetséges, amikor Ohio nélkül is nyer Romney, de azok egyike sem olyan, hogy nyugodtan aludnának tőle a republikánusok.
Azt, hogy milyen nehéz dolga is lenne Romneynak Ohio nélkül, jól mutatja a Google automata keresőszó-kiegészítése:

Érdekesség, hogy Obama a felmérések szerint jobban áll Ohióban, mint az országos felmérésekben, annak ellenére, hogy Ohio szinte tökéletes leképezése az országnak. Ezt leginkább annak köszönheti, hogy, meglepően, Ohióban népszerűbb a fehér férfiak körében, mint országosan. Ezt pedig leginkább az autóiparnak nyújtott kormányzati mentőövnek köszönheti, ami Ohióban, ahol nagyon sok ember munkája kapcsolódik az autógyártáshoz, nagyon népszerű volt. Romney pedig egy mostanában a demokraták által nagyon-nagyon sokszor elővett, 2008-as cikkben az ellen emelt szót. 

Nincsenek megjegyzések: