2012. szeptember 27., csütörtök

Elképesztő adatok és együttérző Romney

Aztakurva. Ennél finomabban képtelenség reagálni a Quinnipiac University, CBS News és a New York Times legújabb felmérésére. Az adatok h i h e t e t l e n e k.

Azt mondják, hogy Obamának 10 azaz tíz(!) pontos előnye van Ohióban, azok közt, akik biztosan elmennek választani, köszönhetően annak, hogy 25 pontos előnye van a nőknél, 35 pontos előnye a 35 évnél fiatalabbak közt és 5 pontos előnye a 35-64 éveseknél. Aztán azt is mondják, hogy az elvileg a legkiegyensúlyozottabb Floridában 9 azaz kilenc ponttal vezet Romney előtt az elnök. Bár a legtöbb felmérés Obama előnyt mutat a nagyon fontos Ohióban, közel sem ekkorát. A legmegbízhatóbb adatokat közlő RealClearPolitics átlaga "csak" 5,2 pontos előnyt mutat.

Aztán persze, ki tudja. Lehet, hogy több felmérés is igazolni fogja ezeke a durva számokat. (a ballib elfogultsággal nem nagyon vádolható FoxNews egy hete készült kutatása pl 8 pontos Obama előnyt mutatott, csakúgy, mint a WaPo felmérése) Ha beigazolódnak, Romney nagyon-nagyon-nagy bajban van. És kezdhetnek pánikolni. Az az esetet kivéve, hogy történik valami nagyhatású "októberi meglepetés", ami komoly kárt okoz Obamának, Romneynak elképzelhetetlenül jó teljesítményt kell nyújtania az első elnöki vitán, amin az elvileg neki kedvező gazdaság lesz a téma.

Közben. Romneyék úgy tűnik belátták, hogy a 47 százalékos elszólása tényleg nagy hatással volt a választás menetére, és igyekeznek emberközelivé tenni a jelöltet. Annyira, hogy Romney végre felvállalta a Massachusetts kormányzójaként megalkotott egészségügyi szabályozását, ami Obama egészségügyi reformjának alapja volt (és aminek megszüntetését Romney első elnöki teendőjének mondta), hogy ezzel bizonyítsa: tényleg érdekli az emberek sorsa. Egészen eddig erősen kerülte a témát, amivel erősen támadták a republikánus előválasztások alatt.

Közben pedig egyre többet beszél arról, hogy mennyire megszakad a szíve a szegények sorsát látva és mennyire megérti a középosztály problémáit. Még egy videót is készítettek, amiben Romney egyenesen a kamerába beszélve, azaz közvetlenül a választókhoz szólva igyekszik bemutatni, hogy márpedig ő tényleg együttérez. Közli, hogy mindketten (Obama és Ő) törődnek a szegények és a középosztály sorsával. Majd elcseszi az egészet ezzel: "A különbség az, hogy az én intézkedéseim tényleg segíteni fognak nekik". ("President Obama and I both care about poor and middle-class families. The difference is my policies will make things better for them.") A baj ezzel van: "Them" (nekik). Azzal, hogy nem azt mondta, miközben elvileg közvetlenül hozzájuk beszél, hogy "You" (Önöknek). "Nem közülünk való" - gondolhatják erre az emberek.

Nincsenek megjegyzések: