2012. október 9., kedd

Kampányháború dúlja a Szezám utcát


A múlt heti vita legtöbbet felemlegetett pillanata azt volt, amikor Mitt Romney közölte, hogy megszüntetné a PBS-nek adott állami támogatást, megemlítve, hogy szereti ugyan Nagymadarat, de akkor sem adna rá pénzt. Obamáék nem is vártak sokat, hogy kiaknázzák, ahogy a republikánus jelölt az egyik legkedveltebb gyereksorozat, a Szezám utca, és Nagymadár megöléséről beszélt, és már el is készült az első, ezt kifigurázó reklámfilmjük.


Obamáék azt nem árulták el, hogy hol, mikor és hányszor fog lemenni ez a kampányfilm a televíziókban, csak annyit, hogy kábelen és országos adókon is sugározni fogják. Egy szóvivő a Politicónak  csak annyit mondott, hogy humoros műsorok alatt lesz majd látható. Ilyenkor azonban erős a gyanú, hogy a film igazából nem a tévénézőknek, hanem az újságíróknak szól, akik majd jól beszámolnak róla. (Ezt a játékot Lyndon B Johnson 1964-es kampánya óta játsszák, amikor a legendássá vált „Daisy” filmjük mindössze egyszer ment le a tévében, mégis pár nap múlva mindenki ismerte, miután a hírműsorok szarrá játszották, és mindenki arról beszélt)

Aztán pár órával a film megjelenése után a Szezám utcát gyártó cég már jelezte is: nem tetszik nekik, és a reklám visszavonásátkövetelik Obamáéktól. Gyanítom teljesíteni fogják, hiszen már úgyis megtette hatását.

Közben a Republikánus Párt egy szép kis infografikávalgúnyolja Obamát, aki Líbia és a gazdaság helyett Nagymadár sorsát tartja fontosnak. 

Nincsenek megjegyzések: